Minder gehoorschade door dragen oordoppen tijdens festival

nieuws afbeelding

Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Tijdelijk gehoorverlies komt ruim vijf keer zo vaak voor bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met mensen die ze wel dragen.

Dat concluderen wetenschappers van het UMC Utrecht die samen met MTV Benelux en Van Boxtel hoorwinkels onderzoek deden tijdens een Amsterdams muziekfestival.

Oorsuizen

Bezoekers zonder oordoppen hebben aanzienlijk meer tijdelijk gehoorverlies dan mensen die gehoorbeschermers dragen. Bij 42 procent van de groep zonder oordoppen werd een verslechtering van het gehoor waargenomen. Slechts 8 procent van de mensen die wél oordoppen droegen hadden daar maar last van.

Tijdelijk gehoorverlies direct na het festival is dus 5,3 keer zo hoog bij mensen die geen oordoppen dragen. Ook hebben proefpersonen zonder oordoppen vaker last van oorsuizen: 38 procent ten opzichte van 12 procent.

Maatschappelijk probleem

Volgens hoofdonderzoeker Wilko Grolman van het UMC Utrecht is het tijdelijke gehoorverlies door het bezoek van concerten ‘een maatschappelijk relevant medisch probleem’. “Momenteel gebruiken helaas nog weinig festivalgangers oordoppen. Met deze nieuwe kennis kunnen we hen beter motiveren om oordoppen te gebruiken en kunnen we op deze manier gehoorschade voorkomen.”

Eerder wetenschappelijk onderzoek toont aan dat herhaalde blootstelling aan lawaai kan leiden tot permanente gehoorschade. Het aantal mensen met permanente gehoorschade groeit al jaren, vooral bij kinderen en jongeren.

Ruim 800.000 Nederlanders hebben problemen met hun gehoor.