3 belangrijke tips om je oren gezond te houden

earplugs-lane
1. Draag oordoppen

Met de juiste oordoppen kun je zorgeloos genieten van muziek. Bij muziekevenementen is het geluidsniveau meestal hoger dan 80 dB. Daarom is het een goed idee om oordoppen met muziekfilter te dragen omdat naarmate je langer blootgesteld wordt aan versterkte muziek, de kans op gehoorschade toeneemt. Oordoppen met muziekfilter hebben meerdere voordelen: je hoort de muziek nog steeds goed, je kunt makkelijker communiceren met je vrienden, bent minder moe na afloop en beschermt ook nog je gehoor.

Lees meer

 

speaker-lane
2. Houd voldoende afstand tot de speakers

Bewaar afstand tot de speakers. Als je 2 meter afstand van de boxen kunt bewaren scheelt dat al zo’n 10dB!

Lees meer.

casette-lane
3. Gun je oren rust

Zoek af en toe een rustigere plek op om je oren een pauze te geven. Zo kunnen je oren – en jijzelf – even bijkomen en blijf je langer in vorm om de avond tot het einde optimaal te kunnen beleven.

Lees meer

 

Zo ontstaat gehoorschade

Uitleg over de tips vanaf locatie Pinkpop

Meer weten?
  • Hoe lang kan ik veilig naar hard geluid luisteren?

    Hoe schadelijk geluid is hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel is 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ voor je oren. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid. Hierdoor is 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week).

    Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen. Tenzij je de juiste maatregelen neemt natuurlijk.

  • Wanneer is er sprake van gehoorschade?

    Hoor jij na het uitgaan wel eens zo’n piep in je oor? Dat betekent dat een stukje van je gehoor al is beschadigd. Hoe zit dat precies? Het gaat allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Die zijn continu bezig met het verwerken van geluid, want geluid is er altijd en overal. Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen het gehoor beschadigen. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Trilhaartjes gaan ook kapot als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld. Vergelijk het met een grasveld waar honderden mensen overheen lopen, waardoor de grassprietjes uiteindelijk ook kapot gaan.

    Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde signalen door aan de hersenen: dat is die piep of ruis die je hoort! Als er steeds meer trilhaartjes sneuvelen blijven er niet genoeg over om geluiden door te geven en word je langzaam slechthorend. Helaas is het niet mogelijk om de trilhaartjes te herstellen. Het continu horen van een piep of ruis heet tinnitus en kan veel verschillende oorzaken hebben. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend waarnemen (diplacusis).

  • Welke maatregelen kan ik nemen?

    Draag tijdens muziekevenementen oordoppen met muziekfilter. Met deze oordoppen kun je nog steeds lekker van je muziek genieten en op een normaal volume een gesprek blijven voeren zonder te hoeven schreeuwen. Bovendien is je gehoor beschermd. Investeer dus in goede oordoppen met muziekfilter.

    Op steeds meer muzieklocaties worden oordoppen te koop aangeboden mocht je je ze vergeten zijn.

    Houd daarnaast afstand tot de speakers en geef je oren om de 2 uur een kwartier pauze.

  • Hoe weet ik of mijn gehoor goed is?

    Muziek luisteren, tv kijken, Youtube filmpjes kijken, gamen, uitgaan, kletsen: allemaal activiteiten waarvoor je je gehoor gebruikt. Maar wat weet je eigenlijk over de status van jouw gehoor? Grote kans dat jouw gehoor niet meer is getest sinds de basisschool.

     

    Doe een hoortest!

    Wij adviseren je om jaarlijks even een test te doen. Dan weet je hoe het met jouw gehoor staat. Mocht uit een eerste indicatie blijken dat het gehoor niet goed is dan is het belangrijk hierop actie te ondernemen. Maak hiervoor een afspraak met je huisarts of een audicien. Want hoe langer je daarmee wacht hoe lastiger het wordt om ervoor te zorgen dat je nog alles kunt blijven horen.

    Er zijn diverse gratis hoortesten  beschikbaar. Naast de meting bieden deze hoortesten vaak ook handige adviezen en tips om (verdere) gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Hoe weet ik dat de club waar ik sta zich zal houden aan de gemaakte afspraken?

    Sinds oktober 2014 verrichten de muzieklocaties die aangesloten zijn bij het convenant geluidsmetingen. Dit gebeurt gedurende het hele concert. Afspraken over het geluid zijn vastgelegd in een convenant, namelijk dat het geluid continu (per 15 minuten) gemeten wordt en dat het gemiddeld niet boven de 103 dB(A) komt.

    De meetresultaten worden vastgelegd en door SKEN per kwartaal geanonimiseerd gerapporteerd aan de brancheverenigingen van deze muzieklocaties, maar ook aan het ministerie van VWS. Ook goed om te weten: naast de geluidsmeting zijn de locaties verplicht om gehoorbescherming aan te bieden.