Week van het Oorsuizen

Van 5 tot en met 9 februari 2018 is de Week van het Oorsuizen. In deze week geven veel organisaties die met oor en gehoor te maken hebben extra aandacht aan tinnitus en oorsuizen. Denk hierbij aan KNO-artsen, oordoppenleveranciers, goede doelen en stichtingen, maar ook de muziekbranche.

Wat is oorsuizen?
Oorsuizen (ook wel tinnitus) is geluid wat je hoort, maar wat er eigenlijk niet is. De trilharen in je oren zijn beschadigd geraakt en denken geluid te horen en geven die signalen door aan je hersenen. Het geluid kan bijvoorbeeld een hoge piep, ruis, gebrom of gebonk zijn. Of een combinatie ervan. Je hoort het continu, ook als je wilt slapen.

Hoe krijg je oorsuizen?
Oorsuizen kun je op verschillende manieren oplopen, bijvoorbeeld door een bijwerking van medicijnen, stress of psychische problemen. Er zijn ongeveer 400 oorzaken te noemen voor tinnitus, maar de belangrijkste is hard geluid. Hard geluid kom je niet alleen tegen bij concerten en festivals. Misschien heb je op je werk wel te maken met machines die veel geluid produceren of zet je je MP3 speler (onbewust) veel te hard.

Hoe is het te behandelen?
Op dit moment bestaat er geen medische behandeling, je kunt er wel therapie voor volgen om er mee om te gaan. Maar het zal helaas nooit weggaan. Reden te meer om het zoveel mogelijk te voorkomen!

Hoe kun je het voorkomen?
Als je tinnitus wilt voorkomen kun je het beste niet lang in hard geluid staan. Gehoorschade kun je al in enkele minuten oplopen. Muziek bij concerten of festivals kan bijvoorbeeld hard staan. Daarom is het belangrijk om je oren te beschermen met oordoppen. Als je de muziek nog steeds goed wilt horen, kies dan oordopjes met een muziekfilter. Je geniet nog evenveel van het concert, alleen zonder de piep in je oren aan het einde van de avond.